Kinlochleven

Koordinater:

Kinlochleven er en landsby i distriktet Lochaber i Skottland. Byen deles i to av en liten elv. Sørlige del heter Kinlochleven, mens den nordlige heter Kinlochmore. Den ligger i enden av Loch Leven, som tross navnet ikke er en innsjø men en fjordarm som består av saltvann. Landsbyen har i de siste årene blitt et svært populært stoppested for fotturister som går den berømte West Highland Way.

Årlig har landsbyen besøk av rundt 100 000 turister og er i dag en av Skottlands topp fem mest besøkte steder. Tidligere var det industrien, og da særlig alluminiumssverket som bar byen økonomisk. I dag har turismen naturlig nok tatt mer over som hovednæring.

Det bor rundt 1000 innbyggere i landsbyen, fordelt på omkring 420 husstander. Svært mange av de disse livnærer seg ekstra ved å drive en Bed and Breakfast for de mange vandrerne.

Kinlochleven ble nylig besøkt av Hennes Majestet Dronning Elizabeth II for å feire byens skifte fra sterkt forurenset industriby til populær turistdestinasjon.